Prezentare

Blogul Bibliotecii Comunale Bratca

vineri, 31 mai 2019

1 IUNIE- ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI



                                       "Copiii sunt mainile cu ajutorul carora atingem cerurile"
                                                                ( Henry Ward Beecher)

“FANTEZIA SI MAGIA CULORILOR IN UNIVERSUL COPILARIEI”



      Copilaria este cea mai frumoasa perioada din viata fiecaruia, taramul magic, varsta celei mai pure sinceritati, a celei mai depline libertati, varsta viselor fara granita, varsta care traieste prin flori si povesti...copilaria este un basm fara sfarsit.
     Copilaria este o lume mirifica pe care probabil noi nu o vom putea intelege niciodata pe deplin, este o perioada lipsita de tristete si plina de emotie, bucurie și culoare. Copilaria este o lume aparte, fermecata, dulce, duioasa, lina, in care se poate intampla orice; pentru noi o lume ciudata, fantastica, ireala, pentru cei care fac parte din ea dimpotriva, una reala si plina de armonie.
    Nu stim cand si unde începe si nu stim cand si unde se termina. Ne trezim că am iesit din copilarie, uneori fara sa o fi trait pe deplin...  
    Inocenta care insoteste varsta copilariei ne surprinde mereu prin candoare, suras si o lume fericita, înconjurata de bine si aparata de puritate.
    Copii au un modul lor propriu de a vedea lumea ,isi zidesc fericirea pe visuri, iar basmele si povestile in care binele invinge mereu fac parte din realitatea lor.
    Este o aventura sa ajungi la sufletul unui copil,insa este o experienta pe care noi parintii merita sa o traim!
    Si aici la Bratca , cu ocazia zilei de 1 iunie,elevii claselor pregatitoare, a-II-a si a-III-a, au fost implicati intr-o activitate extracurriculara organizata de doamnele invatatoare in parteneriat cu Trupa de Teatrul Magic Bucuresti.
   Prin intermediul acestei activitati de arta mestesugareasca-pictura pe tricouri prin tehnica Ebru, atat elevii cat si cadrele didactice implicate, au invatat sa se cunoasca si sa se exprime pe sine in forme artistice, sa-si insuseasca anumite metode si tehnici de lucru ale artelor mestesugaresti neconventionale si de a-si imbogati cultura literara.
   Tehnica ebru consta în realizarea unui model din culori ce plutesc pe suprafata unui gel. Hartia sau materialul textil este apoi asezat pe aceasta suprafata impregnandu-se cu vopseaua ce pluteste pe gel, transferand modelul.
    In traducere Ebru inseamna “nor” pentru ca si picaturile de vopsea care cad în apa iau forma unui nor. In engleza i se spune “paper marbling”, deoarece chiar ia un aspect marmorat.
    Arta EBRU, a aparut pentru prima oara în oraşul Buhara din Turkistan, pentru ca mai apoi să se raspandeasca in întreg Imperiul Otoman. Rezultatul finit obtinut folosind acest procedeu poarta numele de „foita turceasca”.
   Procedeul de obtinere a acestor curcubeie de culori este destul de simplu,insa maiestria celor care realizeaza asemenea desene spectaculoase isi spune cuvantul. Intr-o tava nu prea adanca se pune apa pana la umplere, apoi se adauga diferite tipuri de cerneala colorata sau vopsele. Picaturile de culoare se stropesc cu pensula pe suprafata apei în care exista diversi aditivi şi agenti chimici care ajuta culorile sa pluteasca.
   Culorile care plutesc la suprafata apei sunt directionate fie prin suflare directa, fie cu ajutorul unui pai. Culorile se intrepatrund dar fara sa se amestece intre ele, deosebindu-se astfel cu usurinta toate nuantele, formele si modelele pastelate obtinute pe suprafata apei.
    Dupa ce intreg modelul a fost desenat pe suprafata apei folosind culorile potrivite, se pune o bucata de hartie care va absorbi in intregime detaliile modelului. Hartia este putin spalata pentru a se elimina excesul de vopsea sau cerneala si se pune la uscat, in final obtinandu-se o frumoasa pictura care poate fi oricand inramata si asezata pe perete pentru decor.
      Doamnele care au venit de la Bucuresti pentru a-i invata pe copii aceasta tehnica si nu numai, au cerut elevilor si doamnelor invatatoare sa aduca fiecare un tricou sau o bluza alba de bumbac pe care s-au aplicat tot felul de modele colorate si vesele. Fiecare participant si-a creat propriul sau model si a folosit culorile dorite, pentru a fi aplicate pe tricoul lui.
      Atat elevii cat si doamnele invatatoare si- au asteptat cu nerabdare randul si au fost foarte incantati de rezultatul obtinut!
       Aceasta frumoasa activitate a fost o experienta inedita si fascinanta pentru toata lumea, si mai ales ca nu este o tehnica foarte populara, cel putin nu aici la noi, si va ramane o amintire frumoasa pentru toti cei care au participat. Copiii au nevoie sa participe la asemenea activitati extracurriculare, pentru a descoperi lucruri noi, oameni deosebiti, pentru a experimenta si trai noi experiente care sa le largeasca orizontul si sa-i ajute sa se descopere pe ei insisi si in acelasi timp sa-si exprime cat mai frumos pasiunile si visele.




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.