Prezentare

Blogul Bibliotecii Comunale Bratca

joi, 18 aprilie 2019

ICOANA PE STICLA

                        
    Icoana pe sticla, mai precis icoana pictata pe dosul sticlei, este o categorie a artei populare, un gen al artei populare practicat aproape exclusiv in Transilvania si care trebuie pus in legatura cu unele influente venite din Europa centrala, pe filiera Bavaria – Austria – Boemia, in cursul sec. XVII si XVIII, precum si cu mestesugul ceramicii, dar si al sticlei, adus de habani, o secta religioasa originara din Boemia, venita și stabilita in Transilvania, in partile Albei mai ales, cam in aceeași epoca”.
      Mestesugul a patruns in Transilvania prin Manastirea Nicula. Arta iconarilor pe sticla din acest centru se caracteriza printr-un desen naiv, dar foarte sugestiv, și printr-o compoziție simpla si clara, fara proportii anatomice si de perspectiva, dar echilibrata cromatic. Icoanele se zugraveau după modele (izvoade), care erau decalcuri pe hartie  facute cu creionul, sau cu o culoare, dupa icoane mai vechi.
      Izvodul era scos periodic pentru a se executa cateva lucrari și dupa aceea era iar pus la pastrare. Izvodul se aseza sub bucata de sticla aleasa pentru a fi pictata. Dupa el se executa reproducerea in serie a scheletului grafic, numit „urzeala“.
      In pictura pe sticla se foloseau culori pregatite manual, de obicei cu pigmenti si ulei de in. Inainte de începerea picturii, sticla era curatata cu atenție de orice pete de grasime. Această tehnica asigura o rezistenta considerabila si impiedica exfolierea stratului pictural. Sticla folosita la pictura avea o suprafața dura, unduitoare si plina de balonase de aer, caci trebuie avut în minte ca materialul pictorilor era reprezentat de sticla nefolosita, din cauza faptului ca era defectuoasa. Defectele sticlei mareau valoarea picturii, desi fara intentie.
        Acestea reflectau lumina intr-un mod neregulat, ceea ce producea efecte speciale.
Un detaliu interesant este faptul că icoanele pe sticla au un chenar, pentru a se sti până unde se întinde icoana (pentru a nu se crede ca a fost acoperita de rama). Cea mai mare expozitie de icoane pe sticla din Transilvania se afla la Muzeul de icoane pe sticla Pr. Zosim Oancea.

     Scoala gimnaziala Nr. 1 Beznea a incercat prin activitatea de pictura religioasa pe sticla, sa pastreze traditia si valorile romanesti, autentic crestine. Icoana nu poate exista fara invatatura ei crestina.
     Rolul ei este multiplu: impodobeste locasul de inchinare ( estetic), invata din istoria Bisericii (pedagogic), si nu in ultimul rand, mijloceste harul divin (haric). Prin rolul multilplu pe care il are, icoana depaseste formele lumii noastre pentru a face simtita prezenta lui Dumnezeu, in viata micului crestin.
     Unii dintre elevi au mai desfasurat astfel de activitati si in anii trecuti, si prin faptul ca ei continua aceste activitati la o alta dimensiune, specifica ciclului gimnazial, le-ar intari credinta, le-ar stimula creativitatea; experienta lor anterioara, completata cu noi deprinderi, ar duce la prestigiul scolii noastre.
Suntem datori sa ne conservam specificitatea noastra, sa ne cunoastem traditiile, sa le redescoperim sa le pastram, dar in acelasi timp sa le facem cunoscute intregii lumi.
      Dumnezeu se face cunoscut  oamenilor prin diferite cai: unora li se descopera citind Scripturile, altii ii descopera chipul intr-un om, participand la Sfintele Slujbe, si altii se apropie de Dumnezeu prin icoane. Privind o icoana, mintea si sufletul omului genereaza o stare de liniste sufleteasca, pace interioara, de depasirea a tuturor starilor de neliniste si stres.
      Centrul Cultural Bratca impreuna cu Scoala Beznea va invita incepand din data de 18 aprilie 2019, la expozitia de icoane religioase pictate pe sticla, lucrari realizate cu multa dragostesi daruire de elevii claselor I-VIII de la Scoala Gimnaziala Nr. 1 Beznea. Puteti admira aceste opere de arta a acestor copii talentati in fiecare zi de luni pana vineri la Biblioteca Comunala Bratca. 
     Felicitari cadrelor didactice implicate in aceasta frumoasa activitate si doamne profesoare Camelia Sanda Chis pentru implicarea, daruirea, rabdarea si iubirea cu care a creat impreuna cu acesti minunati elevi aceste frumoase icoane.





































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.